Radu Hossu : Rezumatul de noapte (22.04 ora 04.15)

0
253
– Harkov. Orașul rezistă, însă este în continuu bombardat în partea estică.
– Mariupol. Rezistă. rușii au declarat oficial victorie asupra orașului. Au mai dat de înțeles că planul pentru cei din Azovstal (militari și civili) este înfometarea. Moartea prin înfometare. Înfiorător.
– Mariupol. Imagini noi prezentate de primarul legitim al orașului prezintă lupte partizane Ukr pe străzile din oraș. Prin urmare, apărătorii orașului NU sunt doar în Azovstal.
– Mariupol. Acest anunț, făcut de Putin și aproape-mortul Șoigu, face parte din propaganda (necesară pentru groteasca paradă a victoriei din 9 mai, chiar în oraș). Asta nu schimbă situația militară din teren, BTG-urile nu pot pleca din Mariupol, mai ales că zilele trecute, în condiții absolut critice, apărătorii orașului au distrus un tanc rusesc, ai cărui turete a aterizat la etajul 5 dintr-un bloc din oraș. Atât de feroce sunt încă eroii apărători ai orașului.
– Donbas. rușii continuă operațiunile ofensive limitate, cu un succes relativ, 42 de sate fiind cucerite de ruși.
– Donbas. Axa Izium-Sloviansk. 10 (ZECE) încercări de ofensivă spre Sloviansk s-au blocat în apărarea armatei Ukr. O altă coloană rusă din zona Donetsk a fost decimată de artileria Ukr.
– Donbas. rușii afirmă controlul total al Popasna, însă Ucraina infirmă aceste declarații, susținute de dovezi video. Însă rușii într-adevăr au avut un succes limitat în oraș.
– Donbas. Armata Ukr a respins atacuri ruse pe Axa Rubijne-Sieverodonetsk.
– Herson. Armata Ukr a respins încă o rundă de operațiuni ofensive ale armatei ruse la vest de oraș.
– Nicolaev-Odesa. Bombardamente răzlețe, în special în zone civile și infrastructură critică. Ajutorul umanitar din Brașov este pe drum.
– SUA. Anunțul așteptat de câteva zile, a unei noi tranșe de $800 milioane a fost anunțat azi de Biden. În acest pachet vor fi trimise:
– 75 obuziere de 155 mm și 144.000 de obuze;
– 72 de vehicule care să le transporte;
– 121 drone Phoenix Ghost (loitering drones, asemănătoare Switchblade-urilor).
– SUA. Alte $500 milioane vor fi trimise ca ajutor economic.
– SUA. Președintele Biden a anunțat că va cere Congresului să adopte legislație care să permită și mai multe ajutoare letale și non-letale Ucrainei. Presupunerea mea este că are legătură cu legea Lend-Lease despre care am scris ieri, care ar fi practic game-changer în acest război.
– Franța. 30 de tone de echipamente medicale trimise.
– Slovenia va trimite 50 de T-72, varianta iugoslavă modernizată.
– Olanda. Va trimite tancuri germane Panzerhaubitze 2000 în Ucraina. Germania va antrena soldații ucraineni în manevrarea lor.
– SUA. Pentagonul estimează că în acest moment Ucraina are mai multe tancuri decât are rusia pe câmpul de luptă.
– UK. A anunțat că va antrena soldați ucraineni pe teritoriul ei.
– Finlanda. 180 din totalul de 200 de parlamentari sunt de acord cu intrarea țării în NATO. Cererea va fi cel mai probabil acceptată la summit-ul din vară.
– NATO. Surse (!!!) SUA și „țările aliate Ucrainei” (citat din sursă) se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a pune la punct planurile de apărare ale suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.
– rusia. Media națională recunoaște că au pierdut 20.400 de oameni până acum (13.400 morți, restul dispăruți – Missing in Action), dovedind că estimările Ucrainei sunt reale.
—-
Donbas. Bătălia pentru Donbas a început oficial pe 19 aprilie. Faptul că nu vedem o ofensivă masivă pe frontul dintre Harkov și Mariupol (aprox. 500) de Km, este doar din cauza lipsei unităților ruse, moralului extrem de scăzut, problemelor logistice și de comandament. Însă Bătălia pentru Donbas în sensul acela brutal, cel mai probabil va urma. Vor fi lupte grele, cu distrugeri însemnate de ambele părți și o vom observa o creștere a intensității fake-news-urilor, propagandei putiniste și dezinformării. Deci atenția noastră trebuie să rămână la cote maxime, ajutorul militar să continue, vigilența noastră în războiul informatic în care încă ne aflăm să rămână la fel ca până acum și solidaritatea față de refugiați la fel.
Pachetul militar SUA. Din noul pachet al SUA trebuie să înțelegem asta: America a dat semnalul că Ucraina TREBUIE să câștige acest război. Doar obuzierele în sine sunt îndeajuns pentru a echipa 5 batalioane noi ucrainene. Dronele Phoenix Ghost au fost dezvoltate în ultimele 2 luni și sunt special concepute pentru a distruge ținte specifice ruse, ceea ce le generează ucrainenilor un avantaj însemnat. Statele Unite ale Americii sunt vârful de lance al apărării Ucrainei și eforturile sale bipartizane (republicani și democrați) obligă moral celelalte state aliate să se ralieze efortului de război.
În timpul știrilor de pe un canal TV din Japonia, prezentatoarea trebuia să explice cum Putin onorează unitățile care au comis masacrele din Bucha. În timp ce face asta, îi dau lacrimile și se vede cum se îmbărbătează singură. Japonia este la peste 3000 de km de Bucha, însă simbolistica este una ce-mi dă speranță.
Umanitatea, această specie capabilă de orori inimaginabile a traversat o perioadă de dezvoltare morală mare. Oameni de pe peste tot reacționează puternic emoțional la ceea ce se întâmplă unor total străini, membri ai aceleiași specii. Este o lecție care ne învață următorul lucru: dacă ne pasă de aproapele nostru, învingem ceea ce generic denumim „răul”. Îl învingem și progresăm spre bine.
Ce este mai greu, mai dureros, mai înspăimântător militar abia urmează. Însă noua atitudine a vestului, incluzând aici România, unitatea reînnoită în ultimele zile, îmi oferă argumente că acest brav popor ucrainean va fi victorios la final.
Slava Ukraini!

Radu Hossu 

Lasă un răspuns